2010/11/28

AdventMa meggyújtottuk az első gyertyát.Advent első vasárnapján lelkünket hangoljuk az ünnepre,figyeljünk legalább most egy kicsit befele.Legyen lelkünkben csend,hála,elmélkedés,imádság.
"Advent első hete az igazságosság erényét erősítheti bennünk, ha nem engedjük, hogy az úgynevezett "körülmények" megtévesszenek, ha nyugodtan fogadjuk a próbára tévő helyzeteket, nem esünk két-ségbe, az egy-ség őstudatához bátran fordulván. (Igazságos csak az lehet, aki a megismerés ösvényén halad, és a szembejövőt mint a sorssá sűrűsödött hírnökét fogadja.)
Advent második hetén a mértékletesség erénye véd a megfontolatlan tettek elkövetésétől. Mértékletesség az étkezésben, a gondolkodásban, a beszédben (A kísértés hazugság, rágalmazás, durva beszéd és haszontalan fecsegés formájában tud megnyilvánulni). 
Advent harmadik hete a bátorság próbája. Félelem és aggodalom lehet úrrá szívünkön. Az akarati, érzelmi és gondolati erők mintha el akarnák nyelni az embert. Bátorságra van szükségünk ahhoz, hogy szembeszálljunk ezekkel a zűrzavart okozó helyzetekkel - megszelidítve őket. A bátorság a belső egyensúly, a "közép"-ben maradás képessége bármely helyzetben.
A téli napfordulót közvetlenül megelőző héten az ember a szellemi világ küszöbéhez érkezik A "körülmények" úgy alakulnak, hogy ne tudjunk élni a szellemi fejlődés lehetőségével. A csábulás veszélye legalább ennyire nagy: egyik téveszméből a másikba esni kritikátlan lelkesedés útján.
Az advent az őszinte visszatekintés, az előretekintő várakozás és az új találkozások, a szeretettanulás lehetőségének időszaka. Lelkünk rajta, hogy élünk-e vele?"

Rónay György: Advent első vasárnapja
Amikor a fák gyümölcsöt teremnek,tudhatjátok, hogy közel van a nyár.Tűzre dobhatsz, Kertész, mert nem terem meg korcs ágaimon más, mint a halál?Amikor jelek lepik el a mennyet,álmunkból kelni itt az óra már.De ha hozzám jössz, pedig megüzented,angyalod mégis álomban talál.Meg akartál rajtam teremni, rossz fán;Nem voltál rest naponta jönni hozzám.Ajtóm bezártam. Ágam levetett.Éjszakámból feléd fordítom orcám:boríts be, Bőség! Irgalom, hajolj rám!Szüless meg a szívemben, Szeretet!