2011/07/20

SANTORINI LETT VOLNA ATLANTISZ?

A Rerjtelmes sziget

 2010 aug 13 p - 06:41:52 | Szerkesztette és beküldte: huedit

Atlantiszról már számos legenda kering évezredek óta. Az egykor valóságos földiparadicsomnak számító helyet a lakói egyre nagyobb romlottsága miatt érzet haragjukban az istenek eltörölték a föld színéről. E legendás helyről Platón Kritiasz és Timaiosz című műveiben olvashatunk. Számos feltevés született a modern időkben arról, hol is lehetett ez a titokzatos terület. A témával komolyan foglalkozó tudósok szerint az elmélet gyártók nem veszik figyelembe azt a tényt, hogy Platón írásaiban világosan elkülöníti a legendákat a tényszerű leírásoktól. Ez alapján egyértelmű, hogy Atlantisz egykor a mai Santorini szigetéhez tartozott.

atlantisz-02.jpgPlatón szerint az Atlantiszon élő nép isteni származású volt. erős és egészséges emberekből állt és egészen addig békében éltek, amíg isteni természetüknek engedelmeskedtek. Idővel azonban egyre "emberibbé váltak" és a bűn útjára léptek, már nem tisztelték sem egymást sem az isteneket. Háborúzni kezdtek más népekkel és egyedül a görögöknek sikerült megakadályozniuk, hogy az egész világot meg hódítsák. Ekkor az égben lakozók úgy határoztak, hogy elpusztítják Atlantiszt és kultúráját, méghozzá egyetlen nap alatt. Ez szerinte be is következett és a hatalmas földrengések, vulkán kitörések után a föld elmerült a tenger habjaiban. Számos régész és történész (pl.Grant Heiken, Floyd W. McCoy gondolja úgy, Platón leírása nem másra utal, mint Santorinin a minoszi kultúra idején történt végzetes vulkán kitörésre.

A sziget persze nem semmisült meg : a végső pusztulást a filozófus csupán tanmeséje elrettentő konkluzíójának szánta. 1967-ben egy görög régész, Szpiridon Marinatosz profeszsor ásni kezdett az Égei-tenger egy apró vulkáni szigetén, Santorinin. Egy régi nagyváros központját lelte meg, ahol még két-három emeletes házakat is talált, a szobák falán pedig a hétköznapi életet ábrázoló freskók voltak. A Tavasz-freskó a thíraiak életfelfogásának emléke. A kis helyiség három falát elfoglaló alkotás egy tavaszi napot jelenít meg : a szélben a sziklákon hajladozó liliomok felett a levegőben fecskék szállnak. Ma ezt sokan a létező legfontosabb "Atlantiszi-ábrázolásnak" tartják. Az archeológusok azt állítják, hogy Thíra-melyet valaha Szantorinnak hívtak, - jelenleg pedig Santorini nevet viseli - a minoszi civilizáció kereskedelmi központja volt. A virágzó kereskedelem gazdaggá és fejletté tette Thírát, így lakosai nagyon is hasonlíthattak a Platón által leírt atlantisziakhoz.

atlantisz-felett-urhajo.jpgEgy nap azonban a föld remegni kezdett a sziget lakók lába alatt és azok gyorsan elhagyták otthonukat. A földrengés a város nagy részét lerombolta. A lakosoknak el kellett menekülniük a szigetről, amikor a thírai vulkán kitört és finom habkőréteggel terítette be az egész várost. Mivel az ásatások során nem találtak emberi csontokat, valószínű, hogy mindenki idejében elmenekült. A vulkánkitörés robaja 3000 km-es körzetben hallható volt. A thírai vulkán 30m vastag hamu-és kőréteget okádott a szigetre, s a fővárost teljes egészébe maga alá temette. Később a vulkán beomlott és a helyére benyomult a tenger. Így jött létre Thíra késhegy alakú íve. Az iszonyú szökőár olyan pusztítást okozott, amely egy nap alatt el pusztította a krétai civilizációt...

A szakértők szerint a Platón szövegében szereplő 9000 év, amely az ő idejében eltelt Atlantisz(vagy is Thíra/Santorini) megsemmisülése óta, valójában csak 900 év. A tévedés abból adódott, Szolón-akinek az egyiptomiak meséltek erről a katasztrófáról, aminek történetét később Platón is megismerte-rosszul értelmezte az egyiptomi ídő számítást. Az ominózus thírai vulkán kitörésre Kr.e 1640-ben került sor és ha 900 évet veszünk alapul, Platón Atlantisza is ebben az ídőben semmisült meg, tehát lehetséges, hogy ugyanarról a helyről van szó.
http://latogatok.hu/news.php?extend.2122.13
Forrás : Hihetetlen magazin
Szerkesztette : Oltyán-huedit