2014/11/01

Meghívó

a Spinoza Színházba, 2014.november 16.-án,délután  15 órakor, 
Pataki Éva: "Amikor meghalnak az angyalok" című színdarab előbemutatójára

 Mallász Gitta: Az angyal válaszol című könyv 
motívumainak felhasználásávalKülönleges történet budapesti művészekről, négy barátról, akik az üldöztetés idején önmagukban és egymásban kerestek támaszt és megváltást.

Mallász Gitta iparművészeti tanulmányai során barátkozott össze a zsidó Dallos Hannával és annak férjével, Kreutzer Józseffel, később, sportolói pályafutása idején a szintén zsidó Strausz Lilivel. Ez a négy ember, a körülöttük zajló egyre szörnyűbb háborús történések közepette lázasan kereste az élet - Az Élet – értelmét, és kérdéseikre a sokszor költői, titokzatos, de mindig inspiráló választ „angyali üzenetekként” kapták meg, melyeket Dallos Hanna, médiumként közvetített és Mallász Gitta le is jegyzett.

A német megszállást követően úgy gondolták, nagyobb biztonságban lesznek Budapesten, ahol akkor még nem kezdődött meg a szervezett zsidóüldözés. De a fővárosban is egyre súlyosbodott a helyzet. Gitta, összeköttetéseit felhasználva próbálta Hannát és Lilit megmenteni a gettóba költöztetéstől. Ezért is vállalta el Klinda Pál atya közreműködésével egy budakeszi úti hadi varroda vezetését, ahol több mint száz zsidó asszony dolgozott. A varroda a Katalin-villában működött, ami ma a Lauder Javne Óvoda épülete.

1944. december 2.-án a nyilasok rárontottak a varrodára. Miközben a többségnek – Mallász Gitta segítségével - sikerült elmenekülnie, barátai, Hanna, Lili és az időközben hozzájuk közel került Dános Éva – Gittát féltve – nem akartak menekülni. Őket még aznap egy a ravensbrücki koncentrációs tábor felé tartó vonatra tették. Közülük csak Dános Éva tért vissza, aki később Guruló börtön címmel írta meg visszaemlékezéseit, elmesélve Dallos Hanna és Strausz Lili sorsát. Mallász Gitta 1960 után Párizsban telepedett le. A háború ideje alatt leírt jegyzeteiből készült könyvet ’Dialogues avec l'ange’ címmel, francia nyelven adták ki, majd 24 nyelvre fordították le. Magyarul „Az angyal válaszol” címmel jelent meg.

Pataki Éva e két könyv motívumainak felhasználásával írta meg az „Amikor meghalnak az angyalok” című színdarabot.
Mallász Gitta szerepében: Takáts Andrea
Zeneszerző: Kardos Dániel
Hegedű: Szabó Árpád
Rendező: Fésős András

Az előbemutató 2014. november 16.-án, 15 órakor lesz a Spinoza színházban,
melyre mindenkit várnak szeretettel! 

Bővebb információ,jegyvásárlás:
http://www.spinozahaz.hu/szinhaz.php?pid=460&show=reszletes


Feng shui tanácsadás, lakberendezés,harmonizálás, színtanácsadás, tértisztítás,
Bach-virágterápia, Tarot sorselemzés
Információ: faczanyi@gmail.com, időpont egyeztetés: +36/30-8232-440