Totemállatok - a Szarvas

 Vitális életenergia, szellemi tudatosság, nyitottság


"Örökké szerencsés leszek mostantól, semmi sem akadályozhat meg benne. 
Elindulok és a szépség előttem van; megyek, és a szépség a hátam mögött van; 
megyek, és a szépség mellettem van. A szépség körülvesz, és áthatja teljes lényemet."


A kelta mitológiában a szarvas keresztülvezeti a lelkeket a sötétségen. Más kultúrákban a szarvas számos háború és vadászat istenének a jelképe. Így a görög vadászistennőnek Artemisznek az élet jeleként ajánlották. A buddhizmusban  az aranyszarvas a tudást testesíti meg. Krisztus és a keresztség egyik szimbóluma. Az indián törzseknél a szarvas a legfontosabb állat, mert ő  a szív és a finomanyagi erők egyik szimbóluma, valamint annak a kapunak az őrzője, amelyik a szellemvilágot védi. Mivel képes alakjának változtatására, a szarvas egy sámán állat.
 A legendákban ő az, aki a hősöket letéríti útjukról, és a másik világba csalogatja. 


Vitális életenergiát és dinamizmust hoz, és megőrzi ezeket számunkra. Így magunkban erőre és bátorságra találunk, hogy megkereshessük és könnyedén követhessük saját utunkat. Megtanít arra, hogy a dolgokat a szívünkkel lássuk. Lelki ösvényünk kapujában áll, és arra ösztönöz, hogy kövessük őt belső világunkba, a csodák, a varázslatok és az álmok világába. A szarvas emlékeztet álom képességünkre, szellemi gazdagságunkra, és felszólít,hogy nyíljunk meg és fedezzük fel, hozzuk felszínre speciális tehetségünket. Arra tanít, hogy figyeljünk védelmünkre, és a körülöttünk zajló eseményeket kezeljük körültekintéssel.
Ő egy sámán- és lélekállat, aki az energia formáinak sokféleségébe vezet be, és megtanít más testet és formát ölteni, valamint átérezni az energiákat.
A feng shuiban a szarvas a "gazdagság" és "család" bágua területeiért felel. Ennek keretében gyakran ábrázolják a hosszú élet istenével, a jólét, és gazdagság szimbóluma.


Kövei: holdkő, zafír, achát, rózsakvarc
színei: narancssárga, zöld, rózsaszín, levendulakék 
elemei: levegő, föld, éter
további asszociációk: Tündérország, mágia
álomszimbóluma: a finomanyagi vitális erőnket őrzi - annak megfelelően,
 hogy hogyan mutatkozik, rávilágít az erő állapotára. 



Forrás/ Jeanne Ruland Az állatok ereje végigkíséri életünket