Totemállatok - a Medve

"Mindenhonnan védelmet élvezek, bármit is teszek. 
Megbízom a kitartásomban és az erőmben, most. "


A  Nagymedve az egyik legfontosabb csillagkép, az Északi Sarkcsillagra mutat, amely a tengerészek egyik tájékozódási pontja. A medvéket számos indián őskultúrában megtaláljuk, a hopi indiánoknál például a medve-klán őrzi a medve ceremónia hagyományát. A medve hatalmas védőpatrónus, az indián törzsek sámánjai és gyógyítói őt idézik meg. 


A medve az erő, a nyugalom, a befelé fordulás, a visszatekintés, a továbblépés előtti elgondolkodás, egy új ciklus, a védekezés, az öntudatlan akarat és a hajtóerő szimbóluma. Hozzátartozik a ciklusok ereje, a spirálok és a körök, a belső és a külső világ, a természetes védelem, és az önmagunkról való gondoskodás, saját erőnk használata és a természettel való összhang.


A medve közvetíti a megfelelő időpont érzetét, valamint az élet körforgásának és a természettel való kapcsolatnak a megérzését, és önmagunk felfedezésének erejét. Arra emlékeztet, hogy meg kell keresnünk és élveznünk kell az élet örömeit. A medve védelmet, tartást, és tájékozódást nyújt, tanácsa hasznos, mert létének egyik része szilárdan, megrendíthetetlenül gyökerezik a másvilágban. Tanítóként a belső világba, a sámánok világába vezet. Tőlük mindent megtanulhatunk a föld erőiről, a teljességről, és a gondoskodásról, gyermekeink védelméről, az évszakok táncán keresztül történő erőharmonizálásról. Bensőnk gyógyító folyamataiban védelmet, erőt, tetteket biztosít.


A medvebarlangok beavatási szertartások színhelyei, a medve erejének gyógyító hatást tulajdonítanak, bundája megvéd minden ellenségtől, és támadótól, láthatatlanná tesz, belső erőt és bátorságot kölcsönöz. A mancsa és fogai a sámánok védelmet nyújtó munkaeszköze, a fogak elűzik a démonokat, és aki a medve karmát magán viseli ,az az állat gyógyító erejét birtokolja, és általa vezettetik. A medicína  szellemi síkon áll rendelkezésünkre.


Kövei: heliotrop, berill, jáspis, türkiz, topáz.
Színei: barna -föld tónusú- , erdőzöld, ibolyakék, vörös
Elemei: föld,tűz
Tarotban az uralkodó lapja tartozik hozzá