Totemállatok - a Macska


"Szabadon és függetlenül követem lelkem útját"

Öntörvényűség, szabadságszeretet, hetedik érzék...
Körülbelül 5000 évvel ezelőtt szelídítették meg Egyiptomban az első núbiai macskát.
 Jól tartották, mivel egér, patkány, és kígyóvadászként hasznosították. 
Így szövetségre lépett az emberrel...


Basztet a macskafejű egyiptomi istennő a boldogság és a szerelem jelképe. Földöntúli, gyógyító erőket testesített meg. Egyiptomban a macskát a templom védelmezésére tartották, mivel pillanatok alatt érzékelték azokat a szellemeket és erőket, amelyek kéretlenül léptek be. A görög hold és vadász istennőnek, Artemisznek az attribútuma. A macskáról azt mondják, hogy kilenc élete van. Mivel a macska "határátkelő" és a két világ között különösebb fáradtság nélkül képes mozogni, a középkorban a varázslók és boszorkányok famulusa volt.


A macska a meditáció nagy mestere. Az ő erejével ellátott ember arra hivatott, hogy lelke útját kövesse. Kitűnő lélekvezető, feltűnés nélkül, simulékonyan mozog a világok között és az időn keresztül. Védencének hetedik érzéket és antennákat ad a természetfeletti területek felfogásához.


Akit a macska vezet, arra éles, éber megfigyelőképességét ruházza át, valamint csípős nyelvét, intelligens, talpraesettséget, a teljes ellazulást, valamint a saját út követésébe vetett bizalmat és az ösztönös belső vezetésben való feltétlen hitet. Elhozza a Nap erejét, az öntudatot. Nem mindennel kell  kezdenünk valamit azok közül, amelyek kívülről hatnak, vagy ami velünk történik. Ezer oka lehet annak, hogy egy dolog miért olyan, amilyen. Engedjük el magunkat, és figyeljük bensőnket - tudni fogjuk hogy mikor kell élénknek lenni, és mikor kell egyszerűen csak létezni. A macska erőt kölcsönöz, hogy gyorsan és ösztönösen cselekedjünk, hogy az energiarablókat szempillantás alatt felismerjük, és ártalmatlanná tegyük.


A Sámán - munka során a macska védenceinek bölcsességet, intuíciót, belső vezetést, jóstehetséget ad.
A macska hirtelen reagál, és kiszámíthatatlanul viselkedik, így megtartja saját önállóságát és szabdságát. A vadóc, független embereket képviseli, akik férfi és női  tulajdonságokat egyesítenek magukban, gondoskodnak magukról, élvezik az életet -akár egyedül, akár közösségben- és elérik azt, amire szükségük van. Lehet gyengéd, és simulékony, de a szabályokkal és elvárásokkal szemben vadul és zabolátlanul lép fel, ha úgy tartja kedve. Olyan törvényeket követ, amelyek nem ebből a világból származnak, megvan a maga stílusa. A macska hetedik érzékkel rendelkezik, amellyel érzékeli a föld és ég között létező dolgokat. Így a jövőbe is lát, észleli a démonokat és a  szellemeket, van előérzete, és összhangban áll az egyenesen ható energiával.


Láthatatlan  templomok és kapuk örzője.


Kövei: macskaszem, labradorit
Színei: ibolyakék, fekete, fehér.
Elemei: éter, tűz, levegő
Szimbólumai: Jin- Jang erők, utak 


/ Jeanne Ruland :Az állatok ereje végigkíséri életünket/