Totemállatok: A párduc ereje

"Követem a szívem hangját. Hiszek az útban.
Minden, ami fejlődésemhez szükséges, megadatik az életemben.
Vigyáznak rám."


A fekete párducot a "négy mancson járó mítosz" -ként emlegetik, fantasztikus képességeket tulajdonítanak neki, mint például a gyógyítás művészete, a csillagok ismeretét, a túlvilággal való kapcsolatot. Az állatok között mágusnak és varázslónak, az alvilág hírnökének és az éjszaka vezetőjének számít. Krisztus szimbóluma is. Hatalmas védő állat, aki az éjszaka misztikumába
vezet be bennünket. Ismeri a lét kettős vonatkozását. Minden egyes titkos munkánál fantasztikus vezetőnek bizonyul, védencét feltűnés nélkül kíséri a háttérben, és rajta tartja a szemét, de hagyja saját útját járni, és saját tapasztalatait megszerezni. Csak akkor bukkan elő és avatkozik be, ha szükséges. Segítségével megérezzük a lélek irányítását, képesek leszünk azt az erőt követni,
amely vele van, és üzenete szerint fogunk cselekedni.


Megtanít arra, hogy feltétel nélkül hallgassunk a kristálytiszta belső hangra. Megtanít takarékoskodni energiánkkal, hogy kevés erőbedobással koncentráltan és célorientáltan a legnagyobb teljesítményt érjük el. Megmutatja az erőt, amely a pihenésben, a nyugalomban, a várakozásban és a türelemben lakozik, ő a meditáció mestere. Csöndes és mégis éber, nem moccan, mégis mindent érzékel maga körül. Ősi tudást közvetít azok számára, akik már készek a befogadásra. Feltűnés nélkül és csendben látogat meg, hogy védjen, óvjon bennünket. Arra szólít fel, hogy kövessük lelkünk rejtett ösvényeit.


A párduc az állatvilág titkos ügynöke: tökéletesen rejtőzködik, a lényegre koncentrál, és ha lecsap zsákmányára, akkor azt gyorsan, elegánsan és feltűnés nélkül teszi. Megérzi a megfelelő pillanatot, tudja, mikor kell cselekedni, és mikor nem kell semmit se tennie. Tud várni, és láthatatlanul, mozdulatlanul kivárni, amíg el nem jön az ő ideje. Ismeri a célját. Mindig rálátása van a helyzetre, és az éj leple alatt feltűnés nélkül mozog. Sokkal többet tud, mint amennyit kimutat, és észrevétlenül a háttérben marad. De ha előlép, akkor figyelmet és tiszteletet vált ki mindenkiből. Kiismeri magát a kozmikus törvényekben, és a misztikus ismeretek között. Tudja, hallgatni arany. Óvja tudását.
Egyedül, függetlenül és szabadon teljesíti küldetését, a feladatot, amire kiszemelték.
A párduc az ősi sámántudásra a mágia tudományára, valamint a szamurájok által alkalmazott "üres kéz módszerére" és a harcművészetre utal. Bundája a sámánok utazó és rejtőzködő köntöse, ha a másvilágon tesznek látogatást, a fenséges szőrzet tiszteletet, figyelmet és méltóságot kölcsönöz nekik. Szeme széles látómezőt biztosít, pontos és precíz megfigyelőképességet biztosít.
Fogait és karmait a lelki világban operációk során használják, pontos és precíz munkaeszközök.
A párducamulett a démonokkal és a sötét erőkkel szemben búvóhelyet és védelemt nyújt.


Kövei: leopárd jáspis, ónix,
Színei: arany, fehér, fekete, ibolyakék, sötétkék,
Elemei: föld, tűz, levegő, éter, 
További asszociációk: papság, a Tarot-ban a Remete
Álombeli jelentése: Ha a párduc megjelenik az álomban, akkor egy, a tudatalattiból származó alattomos veszélyre figyelmeztet. Ez felhívást jelent arra vonatkozóan, hogy menjünk be az árnyékba, ott ugyanis a párduc kiválóan elirányít bennünket.


Forrás: Jeanne Ruland - Az állatok ereje végigkíséri életünket