Totemállatok - A Róka ereje


"Lényem megvéd és megóv, és az erők visszatérnek hozzám."

A róka az európai erdők és mezőségek egyik ismert állata. A kutyafélék közé tartozik, színe általában vörösesbarna, de gyakran nagyon sötét vagy világos bundát visel hosszú, lompos farokkal. Rejtőzködő életmódot folytat, általában éjszaka vadászik, intelligenciájának és kifinomult érzékeinek köszönhetően gyorsan elmenekül, és lerázza üldözőit. Inarit , a rizs japán istenét, két róka - az isten hirnökei - között  ábrázolják. Bizonyos japán területeken a róka maga a rizsistenség,  a jólét, valamint a mezőgazdaság védőura. Egyes történetekben ravasz, agyafúrt, néhol  jámbor tiszteletet mutat, lelki vezető, aki ismeri a rejtett ösvényeket, és az alvilág hírhozója. Kapcsolatban áll az ősök birodalmával és a nagy istennőhöz vezető ősi ösvénnyel. A róka a Dagaz titkos jellel áll kapcsolatban, ami az előttünk megvilágosodást, a fény és a polaritás közötti kapcsolatot, valamint egy szintézis kialakulását jelképezi. Ez a titkos jel segít befogadni a mágikus inspirációkat és megérteni  a paradoxonokat.


Kövessük a rókát lelkünk rejtett ösvényén lényünk mélyére, és nézzünk szembe a sötétséggel és lelkünk árnyoldalaival. Figyeljük meg, mi az, ami az ősök birodalmából még megoldatlanul szunnyad az energiánkban. Aki találkozik a rókával, az egy ravasz, dörzsölt lélekvezetőre lel az árnyak sötét erdejében. A róka magányosan jár, így aztán a saját bőrén kívül nem viszi másét  a vásárra. Ösztönösen ismeri a lélek titkos , misztikus ösvényeit. Minden tudását összeszedve bátran és határozottan indul az erő megszerzésére és visszahozására. A róka segít kiszabadítani energiánkat  a démonok fogságából. Nem ismeri a lélek torzulásával kapcsolatos félelmet. Nem hagyja magát megtéveszteni. Tudja , hogy találhatja meg az elveszett lélektöredéket, és hogy hogyan szerezheti vissza őket. A támadók elől ügyesen tér ki. Az emberek a róka - medicinával pontosan és biztosan érzékelik az energiamező gyenge pontjait és réseit, képesek az erők feloldására, elveszített  vagy ellopott lélektöredékek visszaszerzésére és meggyógyítására. Szükségük van arra, hogy otthonukba visszahúzódjanak, hogy regenerálódjanak ; öngyógyító erejük nagy. Bátorságot  és erőt ad, hogy követhessük utunkat, hogy hallgassunk magunkra, és maradjunk hűek önmagunkhoz.

Pozitív oldalát tekintve: a rejtőzködés mestere, az éj leple alatt lopózik ki, hogy erőt , táplálékot és tapasztalatot gyűjtsön, ahol személyes lélekösvényét követi. Összeköttetést teremt belső irányításunkkal. A róka hű társ, de hordozza a magányosan járók jellemvonásait. Tapasztalatait és ismereteit inkább egyedül gyűjti. Előrelátó és gondoskodó. Megvédi magát azáltal, hogy visszavonul és kitér. A róka a világok közötti határokon mozog, tudja, hol találhatók a tudatalattiba vezető bejáratok.
Negatív oldalát tekintve: A róka a tőrbecsalást, cselt, alattomosságot, álcázást, hamisságot, energiarablást és rejtett árnyakat jelenthet. Rejtett dühöt, bosszú és megtorlás utáni vágyat mutat, fél az igazságtalan bánásmódtól, illetve attól, hogy nem olyanak látják, amilyen valójában; a sehova sem tartozás érzését, az elismertség hiányát testesíti meg az élet különböző területein.


A puszta kéz mestereként a róka a Zen útra utal, a  szamurájokra és a harcművészekre, akik az energiaárammal dolgoznak. A rókaprémet  a sámánok álruhaként használták a más birodalmakban tett útjaikon. A róka koponyája arra szolgál, hogy a  szellemi erőktől kaphassunk tanácsot. Ha a róka bármely része birtokunkba kerül, mindenképp le kell rónunk az állat szelleme előtt tiszteletünket és hálánkat. A róka-amulett belső vezetésünkbe vetett bizalmat, védelmet biztosít, és képességet az egészséges elkülönülésre.


Kövei: Citrin, arany, kalcedon
Színei: vörös, fehér, fekete, világoskék, sötétkék, 
Elemei: tűz, levegő, föld, éter
Szimbólumai: Dagaz titkos jel, holdsarló, csillag 
Álomszimbólum: Ha a róka megjelenik álmunkban, akkor egy bejárat kínálkozik 
a belső világba, az alsó világba, az ősök világába, vagy előző életeinkbe. 
A feloldatlan potenciál feloldásra kerül.