Totemállatok: a Sárkány ereje

"Megbízom a bennem lévő bölcsességben és kibontakoztatom erőteljes, 
dinamikus erőmet. Követem az utam és elfogadom a bennem lakozó potenciált."


A sárkány szó eredetileg a latin 'draco' szóból származik, jelentése kígyó, az éleslátó. Ázsiai térségben a sárkányokba és a sárkányerőbe vetett hit még a mai napig él. Itt a sárkány az égi világokat jelképezi, hatalmas örzőnek és védelmezőnek számít. A szépség, a mérhetetlen erő, a földenergia, a megújulás, a fantázia jelképe, és összeköttetésben áll mindkét agyfélteke erejével.
A sárkány sok vallásban  képviseli az őserőt, amelyet meg kell fékezni. Apollón, Zeusz, Mihály Arkangyal mind híres sárkány legyőzők voltak, akik ezt az erőt leküzdve, megváltást, és új rendet alakítottak ki. A mondákban és mesékben a sárkányok rendszerint csodás kincseket vagy egy elrabolt királylányt őríznek. A nehézségeket képviselik, amivel meg kell küzdenie a hősnek, vagy a hősnőnek, aki ezáltal magasabb rendű, egyedülálló és különleges célokat érhet el. Ázsiában a sárkány nagy szerencsét jelent, valamint a felsőbb világokból származó irányítást, továbbá védelmet a démonokkal szemben, és ennek megfelelően nagyra értékelik. A sárkányok harci stílusa a Long Quan, amely megtanít uralkodni az életerő a Chi felett és kontrollálni azt. Ezáltal kevesebb hangsúlyt fektetnek magára a harcra, inkább a gyakorló spirituális átalakulásra, a koncentrációra, a légzés és a lélek kontrollja által felépített erőre figyelnek. A harcos kevesebb testtartást ismer, inkább a légzés segítségével  épít fel egy nagy erőteret , és finomanyagi energiával, kiegyensúlyozott  lélekkel harcol. A sárkányhoz az  Eihwaz titkos jelet, az élet és a halál fáját rendelik; az isteni beavatást, a kitartást és a védelmet képviseli. Hat a misztérium befogadására, és emlékeztet a létezés korábbi formáira. 
Ha a sárkány erőállatként jelenik meg, akkor valmi nagy tett előtt állunk. A sárkány teljes potenciált,  teljes erőbedobást követel. Összeköt minket a bensőnkben rejlő megfékezhetetlen erőkkel. A sárkány teljességet követel tőlünk, A föld ősi tudásához vezet, a nagy istennőhöz, és az osztatlan erőnkhöz. 
Számos mágikus tulajdonsága segítségével -repülés, tűzokádás, magabiztos mozgás a négy elemben- mellénk áll, és megmutatja, mennyire vagyunk ellátva életenergiával. A sárkányban egy hatalmas és ősi szellemi vezetőre találunk. A sárkány egyesít a bennünk lévő tűzzel, a hatalmas teremtő erőnkkel, és azzal az elemmel, amiben őt látjuk. Kapcsolatot teremt mágikus képességeinkkel és egy magasabb rendű látásmóddal. Megmutatja, hogyan kezeljük az erőt megfelelően, hogy az többé ne forduljon ellenünk. Tanuljuk meg  meglovagolni a sárkányt, majd irányítani és uralni az erejét. 
A kelet, a napfelkelte, a tavasz, a teremtő erő, és az újrakezdés egyik szimbóluma. Erőt hatalmat, jólétet testesít meg. A sárkányamulett a mesteri tudást és az önképzést jelképezi, valamint a szellem erejét, a védelmet; hordozójának szerencsét hoz. 


Kövei: gyémánt, arany
Színei: kék, zöld fekete, élénk vörös, narancssárga, sárga 
Elemei: minden elem, de legfőképpen a tűz, a kozmikus tűz  
Álomban: a sárkány az álomban egyrészt nagy szerencsére utalhat, másrészt viszont nagy veszély közeledtét is jelezheti. Zabolátlan erőket, mélyen rejlő félelmeket és kollektív erőket szimbolizálhat. De kifejezi a reményt is, amely a nagyra törő tervek megvalósulására és nagy sikerre  utal. 


Eihwaz titkos jel 


Forrás: Jeanne Ruland Az állatok ereje végigkíséri életünket