Mihály Arkangyal


Erények teremtése a belső csendből
Mihály szanszkritul  Ma-ha -el  (Nagy Isten)



Mihály a hő, a fény és a tűz minden formájának az ura, mind fizikai , mind metafizikai értelemben. Fizikai testünkben Mihály uralja az anyagcsere folyamatokat és a velük kapcsolatos hőtermelést. Lelki értelemben akaratunk mozgósítója, amely által lehetővé válik, hogy nyugodt erővel, tudatosan cselekedjünk belső lényünk csendjéből. Hagyományosan szellemi harcosként ábrázolják, "akinek tüzes a szíve". Az Ő energiája tölti meg az EGYES szám archetípusát. Az Egyes az eredeti állapot, minden kezdet forrása, jelképe a pont. Ebben lakozik a kezdeményezés, a személyes hajtóerő, az önérvényesítés, a függetlenség, és az erélyesség. Az Egyes spirituáils oldala tartalmazza minden kreatív cselekedet tüzét, a személyes erő energiáját és az akarat erejét.
Mihály rezgésére való ráhangolódással visszaszerezhetjük az ember Valódi Énjéből eredő, igazi erő nyugalmát.  Amikor így teszünk, elvesszük az energiát a harag elementáloktól
                                                     /Dr Nicholas Demetry Az arkangyalok gyógyító ereje/

Mihály az isteni rend oltalmazója. Mihály tartja az egyensúlyt a pólusok között, és rendet teremt az erők között, ha azok eltérnek az isteni tervtől. Ehhez használja a pajzsot, amely a szeretet tiszta erejét jelképezi. Energiájára nem az emberi értelemben vett düh és harc jellemző, hanem a szeretet tisztaságából fakadó erő. "Isten végrehajtójának" is nevezik.