Totemállatok: a szitakötő és ereje



A szitakötő totem az illúziók áttöréséről szól, főleg azokról, melyek megelőzik a növekedést és a felnőttséget. A szitakötő a víziók erejének hordozója. A röpke és gondtalan szitakötők a forgószelet,
 a gyorsaságot és az aktivitást szimbolizálják.


A szitakötő összeköti a levegő és a vízelemet. Angolul "dragonfly"-nak nevezik, ennek egy legenda az oka, amely szerint egy sárkánynak olyan varázsereje volt, amellyel nem volt szabad visszaélnie. Így fényt és bölcsességet adott, elhozta a mágiát, az alakváltozást, tüzes leheletével pedig az érzékcsalódást. Egy napon a prérifarkas arra buzdította, hogy vegye fel a szitakötő alakját. Ekkor a sárkány elveszítette a hatalmát, mert arra használta, hogy mágikus tudását fitogtassa. Egy másik történet a távoli Atlantiszról mesél, amelyen a szitakötő az ősi tudás őrzője volt. Mivel az Atlantiszon élő emberek visszaéltek képességükkel, és kísérleteztek tudásukkal, ezért elveszítették erejüket, kontinensük pedig elsüllyedt. A szitakötő atlantisz lakóinak erejére emlékeztet, bölcsességet ad, és óva int a tudás nem megfelelő használatától. Elhozza a múlt és a mélység bölcsességét, a fejlődés, a felnövés erejét, és az ősi tudás visszatérését egy új ciklusba. Erőt ad, hogy uralkodjunk érzelmeink felett, és kibontakoztassuk az igazi harci szellemet. Mivel a szitakötő a víz  élőlényeivel áll kapcsolatban, megerősíti az intuíciókat, és a gyors érzelem által irányított cselekvést. Ezenkívül lehetségessé teszi a dolgok beszéd nélküli megértését és értelmezését, valamint az egyértelmű elhatárolódást. Előre nem kiszámítható repülő mozgása az elterelés művészetére, harcban  pedig az álcázás művészetére utal. Segítségével további esélyt kapunk a régi karma feloldására, saját magunk felszabadítására a régi kötöttségek alól, amelyek ma már esetleg ártanak nekünk.
A szitakötő ezenkívül megajándékoz az alakváltozás és a repülés képességével, valamint védelemmel és erővel saját utunk követéséhez, és lehetővé teszi, hogy átélhessük az ezzel járó változást.
Japán nemzeti jelképe, Kínában a Napot szimbolizálja.


Fényes szárnyai és törékeny teste úgy néz ki, mintha most szökött volna a Tündérbirodalomból, 
 ereje segít a természetszellemekhez közel lenni.