Gyógyító Szent helyek Magyarországon - Vászoly



Vászoly – Szent Jakab kútja 

A vászolyi Szent Jakab kút forrásvizének szent ereje szemölcsöket tüntet el, Szentjeink áldásával, női betegségek gyógyulnak ezen áldott helyen. A falu védőszentje Szent Jakab, akit a helybéliek ősidők óta tisztelnek. A forrást róla nevezték el. Árpád-házi II. Endre királyunk is járt itt, megáldotta ezt a gyógyító helyet, és a forrás vizét.

 „Sok száz ember megkereste már ezt a helyet. Sokan nyerték a gyógyulásukat Vászolyban. Néhány évvel ezelőtt a szellemvilágtól megkérdeztem, mi is történt ezen a helyen. Elmondták, hogy Szent Jakab kútját maga Árpád-házi II. Endre, Szent Endre királyunk áldotta meg. Azóta a hely a vírusos gondokat, szemölcsöket gyógyítja. Nemcsak a szemölcsöket, hanem a nőgyógyászati problémákat is gyógyítja. A vízzel kenegetni kell az érintett testfelületet, inni kell, átrendezi az emberi szervezetet. Tudnunk kell azt, hogy a baktériumokat gyógyszerekkel el tudják a szervezetben pusztítani. A vírusfertőzésre nincs gyógyszer! Csak a saját immunrendszerünk, és csak a csodáink! Ezeket a csodákat kapjuk meg egy-egy szent helyet meglátogatva, inni a szent helyek forrásaiból, átvenni a szent hely rezgését. Vászoly községben egy ilyen csodát találhatunk.”
Kovács – Magyar András
2008. júniusában a Balaton-felvidéken, Vászoly községben fénypadot állítottunk Szent Jakab és Árpád-házi II. Endre király tiszteletére.
A forrás mellett duzzasztott tavacska van. A tó alatt is több forrás van, ezekből folyamatosan áramlik a forrásvíz a tavacskába.
Rendkívül érdekes jelenség: telenként sosem fagy be a tó!
Az idősebbektől tudjuk:
1952-ben egy olyan száraz időszak volt a környéken, hogy a környéken az összes kút kiszáradt, a Szent Jakab kút akkor is vizet adott. A környékről ide hajtották az állatokat inni. Lovaskocsival, lajtoskocsival jártak ide, innen hordták a környék falvainak az ivóvizet. Szent Jakab kútja közelében van egy másik forrás, Szent Endre forrása.


Vászoly

Vászoly, az ezeréves múltra visszatekintő kis község a Balaton-felvidéken, a Balatontól 5 kilométerre fekszik, források völgyében, szőlőhegyekkel, erdőkkel körülvéve. A Balaton-felvidéki Nemzeti park részeként kiemelten védett területei vannak, különösen értékes növény- és állatvilága.
Vászoly nevét egy 1082-ben íródott oklevél említi először, mely a veszprémi egyház birtokait, szolgáit és malomhelyeit sorolja fel. Az akkori birtokosok – világiak és egyháziak – adomány útján szerezték részeiket, így a Magyar Királyság kezdeti idejében Vászoly teljesen királyi birtok volt. A helybéli szájhagyomány úgy tudja, hogy a község nevét Vazulról, Vászolyról kapta, akinek a környéken voltak birtokai. Vászoly - Szent István unokatestvére volt. A több mint két és fél évszázadon keresztül uralkodó Árpád-házi királyaink mindegyike Vazul leszármazottja.


Az 1800-as években a falu lakossága 700 fő volt. A II. világháború után derékba törték az évszázados folyamatos fejlődést. Ma csak 220-an laknak a faluban. A jelenlegi községi önkormányzat a korábban elsorvasztásra ítélt település újra élesztését tűzte ki célul: visszanyúlni a régi hagyományokhoz, megőrizni a régi értékeket, megállítani az elvándorlást, vonzóvá tenni a falut a letelepülni vágyó fiatalok előtt. /forrás:http://www.szellemvilag.hu/szent-helyek/vaszoly-szent-jakab-kutja--fenypad-allitasa