Mester


Amikor Buddháról beszélek, akkor a megszabadulás útmutatására gondolok, amely nem függ az időtől, új szemléletmódoktól, módszerektől. Valami egészen másról van szó. Mert minden  útmutatás mindig ugyanaz az útmutatás volt, van és marad, mert nem útmutatás. Nem függ az időtől.

TE HOGY ÉRTED EL a megvilágosodást?
Azáltal, hogy nem értem el semmit. Végre! Fel és le, jobbra és balra, előre és hátra mentem, mindig elérve valamit. De végül, teljességgel elégedetlenül és nyugtalanul, elcsendesedtem. És ami a legfontosabb: volt egy élő útmutatóm a megszabadulás felé. Máskülönben ki ébresztett volna rá, hogy amikor lent voltam és fent voltam, jobbra balra voltam, az nem Az volt? Ki? A tanítók nagyon örültek volna annak, hogy ide - oda megyek, mert ők ezt ismerik. A mester nem ismer kompromisszumot ebben a kérdésben. Annyira csendesnek kell lenned, hogy az még a csendes
 "én"-t is megelőzi. Tehát ami a szükséges: szerencse és vágy a megszabadulásra. A szerencse ahhoz kell, hogy az ember megtalálja a mestert, a vágyának pedig elég erősnek kell lennie a megszabadulásra. Mindenkinek megvan ehhez a szerencséje, ha kéri.

AZ A GONDOM, hogy Pápádzsi azt mondta, csak egy tanító jelenlétében lehet megszabadulni.
Igen, éppen ezt mondom én is. Egy élő mester jelenlétében.

A mester jelenlétében.

Ezt mondom mindennap. Miért mész a múltba? Miért választod inkább azt, hogy egy könyvben bízol? Mindennap azt mondom: szükséged van az élő útmutatásra. Természetesen elfogadom Pápádzsít, de légy bölcs! Élő útmutatás kell, mely megmutatja az irányt - amely ugyanaz. Hiszen mi a mester? Egy élő útmutató, amely azt mondja: ne kövess többé semmit! Mi más lenne a mester? Nincs neve, nincs formája. Az útmutatás mindig ugyanaz.

Ezt nem értettem. 

Nem értetted, mert a testeddel és az elméddel azonosítod magad, az élő mestert  pedig egy formával és egy névvel. Ő azt mondja neked:  "Kérlek, próbáld meghallani az útmutatást!"
Ezután a név és a forma magától eltűnik, és az útmutatás elvezet téged oda, ahol vagy.

Akkor is ha elmész?

Azt hiszed, elmegyek, mert nem fogadtál be magadba. Miért kellene elmennem tőled? Van nálad hely? Ha van benned hely, akkor ott leszek...

EGY TANÁCS: ne kövess túl sok mestert, tarts ki egynél, aki megfelel.

DE AKKOR mit tehetünk a megszabadulásért?
Senki sem tudja. Hogyan lehet valakit felébreszteni? Senki sem tudja. Valaki hirtelen ébred fel. Van, aki abba az illúzióba ringatja magát, hogy ismeri a módszert. Mit lehet ezzel tenni? A gyakorlatoknak és a módszereknek egyetlen szerepük van: hogy eleged legyen belőlük. És akkor eljössz ide, és leülsz.
Buddha, a Maharsi és az összes bölcs ember, mint például a mesterem, Pápádzsí, mást sem tett azon kívül, hogy rámutatott Arra. A hatása annak, amire próbáltak mutatni, olyan hatalmas, hogy a történelem is megőrizte emlékezetüket. Nem kis dolog az, amiről beszélnek. Ha csak egy hajszálnyi kíváncsiság van benned a bölcsesség iránt, akkor vonzó lesz számodra. De biztos, hogy senki nem lesz ott, aki tudja, hogy mi ez, és aki le tudná írni. Ez véget vet mindannak a szenvedésnek, félrevezetésnek és illúziónak, amely önmagad kereséséből fakad - ezeknek mind vége szakad.
  ( Ganga Mira Ki vagy valójában?)