Yin és Yang egysége...


" Az ellentétek egységéből következik, hogy minden növekedésnek csökkenés az előzménye.
Mielőtt nagyot ugornál, először hátrálnod kell. A dagályt megelőzi az apály. Ahhoz, hogy valamit befogadj, először üressé kell válnod. Helyet kell csinálni valami lényegesnek, és ennek módja az üresedés. Legyen benned hely, hogy kaphass! Az árnyék és a fény összetartoznak.
Lásd az egységet! Nincs két szál, csak egy; ebből szövődik az egész életszőttes.

Jin és Jang ugyanannak a szálnak a csillogó és a matt oldala, és mivel a boldog élet célja a harmónia: mindig az egész szőttes a fontos, és hogy a szálak egymással harmonizáljanak. Mindent akkor kapsz meg, amikor már nem akarod, amikor már nem is kell annyira. Ami "nagyon kell" -elérhetetlen.
 A "nagyon kell"-t kell feláldozni. Nem kell. Majd Isten megadja, ha úgy látja jónak. Kevesebbel is beérem. S ha ezt lelked mélyén is így gondolod, megérted az "áldozat taktikáját", amikor az ember odaadja magából a sok vágyát, sikerszomját, egoizmusát-hogy helyet csináljon magában valami többnek. Teremts tudatos apályt magadban! Nézz körül a világban, ahol embermilliárdok éheznek,
s azt mondom, hogy még ha napi gondjaim vannak is, -elmondhatatlanul gazdag vagyok! Fölösleget teremtek magamban. Nem feszülök odáig, hogy "nem elég" -hanem lazulok addig, hogy "így is sok"! Annak örülök, amim van, a szó testi, lelki és szellemi értelmében- és nem tartom magam pattanásig izgatott, szomjas és elégedetlen állapotban azért, ami (még?)nincs. Ha ezt a gondolkodásmódot alkalmazod, nemcsak harmonikussá teszed magad, de megteremted az előfeltételét annak is, hogy a jövőben sokkal "többed" legyen. A tudatosan megélt apály szüli a dagály erejét."
 Müller Péter Jóskönyv