A természet szerepe a Bachvirágkivonatok készítésében

Az eszenciákat két klasszikus módszer a napfény-kezelés és a kifőzés segítségével készítik. Ehhez a természet legszebb látványosságát, a virágokat használják, amelyek létre hozzák a magvakat, bennük a virág lényegi energiájával, teljes növekedési programjával. A napfény sugárzó energiáját felhasználó módszernél a virágokat tiszta, érintetlen környezetben szedik, és lehetőleg az eredeti élettérhez közel elegyítik a gyógyító potenciállal. Kora reggel egy üvegtálat megtöltenek tiszta vízzel, amelyet frissen merítenek egy közeli, tiszta forrásból,és ennek tetején úsztatják a virágokat. Az edényt ezután a virágok növekedési helyén hagyják teljes napsütésben 4 órán keresztül, vagy amíg a szirmok ki nem fakulnak. Ez idő alatt metamorfózis megy végbe, és a virágok életereje "átsugárzik" a vízbe, amelynek akár a színe, az íze, és a felülete is megváltozhat. Az így létrejött kivonat alkotja az "anyaeszenciát", más néven tinktúra, ha alkohollal tartósítják. Ezt azután a megfelelő sűrűség elérése érdekében hígítják.


A kora tavasszal virágzó fák eszenciáját forralással készítik, még mielőtt a nap melegen sütne. Az így nyert folyadékot leszűrik, majd szintén alkohollal tartósítják, majd hígítják. Így nyerik a virágeszenciák alapoldatát, amelyet a felhasználáshoz később tovább hígítanak. Mivel a víz információ hordozó, vagyis képes "emlékezni", megőrzi az eljárás során a víz megőrzi a benne oldott anyag emlékét, még akkor is, ha az eredeti anyag már nincs benne, Biológiailag is aktív marad , tehát hatással lehet az élő szervezetre.

A négy elem
" ez volt az a módszer, amelyre vágyott, a nagyszerű dolgok egyszerűségére
- a tűz, a föld, a levegő, és a víz egyszerűségére-, 
vagyis a négy elemre, amelyek együtt hatásos gyógyírokat hozhatnak létre... "
          
a föld ,amely táplálja a növényeket

a levegő,amely neveli őket

a nap vagy a tűz, amely lehetővé teszi, hogy átadják erejüket

és a víz, hogy összegyűjtse jótékony gyógyító hatásukat...

/Nora Weeks: Edward Bach orvostudományi felfedezései1983./