"Nem leküzdeni, hanem átalakítani"


" Nem leküzdeni, hanem átalakítani." 
Ebbe a mottóba sűríthető Edward Bach hitvallása.

1.lépés: felismerni a jellem hiányosságait, a szellemi félreértéseket és az emiatt keletkezett negatív reakciómintákat.
2.lépés: ezt a helyzetet nem " leküzdeni" kell, hanem azt jelenlegi állapotként, értékelés nélkül elfogadni és nyomban "ejteni",már "megtörténtnek" tekinteni.
3.lépés: az eddigi negatív reakciómintákra illő virágeszenciákat felismerni és erősítésül beszedni.
4.lépés: nézőpontváltás: visszaigazodni a nagy egészhez, a szellemi törvényekhez, a felsőbb énhez, a belső irányításhoz és a saját élettervhez.
5.lépés: a negatív reakciómintákat az igazi harmóniának megfelelő pozitív magatartásminták következetes érvényre juttatásával reharmonizálni.

Ezáltal válik hozzáférhetővé a pozitív potenciál: a jellembeli hiányosságok a jellem erősségeivé alakulnak át.
" Ha azonban szem előtt tartjuk, hogy a betegség igazi oka saját személyiségünkben és ezzel irányításunkban rejlik, akkor szorongás és félelem nélkül élhetünk abban a tudatban, hogy a gyógyszer bennünk van.
A gyógyulásnak bensőnkből kell jönnie, azáltal, hogy hibáinkat elismerjük és helyesbítjük, míg lényünket harmóniában ráhangoljuk az isteni tervre.
Ha megleljük a hibát, nem azzal segítünk magunkon, hogy leküzdjük vagy akaraterővel és energiával nyomjuk el a helytelent, az ellentétes erényt kell folyamatosan fejlesztenünk, ami a hiba minden nyomát automatikusan eltávolítja lényünkből.

Valamely hiba ellen küzdeni annyi, mint annak erejét felerősíteni; ezzel figyelmünk meglétére irányul,és tényleges harcba kever minket.
/ http://faczanyifengshui.blogspot.hu/2010/11/erenyek-es-gyengesegek.html  /

A győzelemhez vezető igazi út: elfelejteni a hibát, és tudatosan törekedni az erény kifejlesztésére, ami lehetetlenné teszi a hibát. Ez kezdetben talán kissé nehéz, de csak az elején. Azután megmutatkozik, milyen meglepően gyorsan erősödik a teljes szívvel támogatott erény."

Példa:
lélek : Szeretném megtenni!
személyiség/blokád - bátortalanság: Úgy sem lesz belőle semmi !
 virágeszencia : vörösfenyő   / belevágok, megtudom csinálni!                                           
                                                
A Bach-virágterápia arra szolgál, hogy megtanuljuk konstruktívan kezelni az emberi természet negatív lelkiállapotait, (pl. türelmetlenség, kishitűség, bizonytalanság, féltékenység) és ismét kapcsolatot találjunk lelki öngyógyító erőinkhez. A terápia célkitűzése a lelki harmónia megteremtése, így minél jobban kibontakozhat és stabilizálódhat a személyiség. Ennek közvetett hatása a nagyobb ellenálló képesség a lelki zavarokkal és a lelki problémákon alapuló testi zavarokkal szemben. A terápia elsősorban inkább a lelki egészség megteremtését szolgálja.
De  mint tudjuk, ami bent, az kint! Ami fent, az lent! 
(Mechthild Scheffer : az eredeti Bach-virágterápia)